29-54-H/01 - Cukrář
Délka přípravy: | 3 roky |
Podmínky přijetí: | Vhodné pro chlapce i dívky |
Ukončen devátý ročník ZŠ | |
Zdravotní způsobilost potvrzená lékařem | |
Způsob ukončení přípravy: | Závěrečná zkouška - výuční list |
Zabezpečení odborného výcviku: | Podnikatelé v oboru |
Stručný popis oboru (učební plán):
Zpracování základních surovin a přísad na cukrářská těsta, hmoty, náplně, krémy, pasty a polevy mělněním, mixováním, třením, vařením a šleháním. Zhotovování cukrářských polotovarů, korpusů, hotových výrobků, moučníků a zmrzlin tvarováním, pečením, smažením, vařením, plněním, poléváním, krájením a zdobením včetně jejich umělecky výtvarného zpracování. Obsluha a seřizování strojních mechanizačních a technologických zařízení. Kontrola a vyhodnocování technologického procesu s cílem zabezpečení optimální kvality výrobku.Dále je absolvent schopen samostatně navrhovat netradiční druhy výrobků včetně výrobní dokumentace. Umí připravovat všechny druhy zmrzlin a restauračních moučníků. Je schopen operativně řídit celý technologický proces, určovat správnou konzistenci těst, vyzrálost hmot, hodnotit a odstraňovat chyby. Rámcově je seznámen s technikou prodeje a technikou administrativy. V každodenní činnosti dodržuje pravidla bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a hygieny práce.
|
Absolvent učebního oboru ovládá tyto pracovní činnosti :
- Příjem surovin - jejich uskladnění
- Příprava surovin pro zpracování, propočet spotřeby podle receptur
- Příprava cukrářského těsta, náplně a hmoty
- Ovládání a regulování technologických strojů cukrářské výroby - jejich čištění a údržba
- Sanitace pracoviště
- Manipulování se surovinami, polotovary a hotovými výrobky
- Expediční práce