obory

29-54-H/01 - Cukrář

 

Délka přípravy: 3 roky
Podmínky přijetí: Vhodné pro chlapce i dívky
Ukončen devátý ročník ZŠ
Zdravotní způsobilost potvrzená lékařem
Způsob ukončení přípravy: Závěrečná zkouška - výuční list
Zabezpečení odborného výcviku: Podnikatelé v oboru

 

Stručný popis oboru (učební plán):

Zpracování základních surovin a přísad na cukrářská těsta, hmoty, náplně, krémy, pasty a polevy mělněním, mixováním, třením, vařením a šleháním. Zhotovování cukrářských polotovarů, korpusů, hotových výrobků, moučníků a zmrzlin tvarováním, pečením, smažením, vařením, plněním, poléváním, krájením a zdobením včetně jejich umělecky výtvarného zpracování. Obsluha a seřizování strojních mechanizačních a technologických zařízení. Kontrola a vyhodnocování technologického procesu s cílem zabezpečení optimální kvality výrobku.Dále je absolvent schopen samostatně navrhovat netradiční druhy výrobků včetně výrobní dokumentace. Umí připravovat všechny druhy zmrzlin a restauračních moučníků. Je schopen operativně řídit celý technologický proces, určovat správnou konzistenci těst, vyzrálost hmot, hodnotit a odstraňovat chyby. Rámcově je seznámen s technikou prodeje a technikou administrativy. V každodenní činnosti dodržuje pravidla bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a hygieny práce.

 

Absolvent učebního oboru ovládá tyto pracovní činnosti :

  • Příjem surovin - jejich uskladnění
  • Příprava surovin pro zpracování, propočet spotřeby podle receptur
  • Příprava cukrářského těsta, náplně a hmoty
  • Ovládání a regulování technologických strojů cukrářské výroby - jejich čištění a údržba
  • Sanitace pracoviště
  • Manipulování se surovinami, polotovary a hotovými výrobky
  • Expediční práce

53-41-H/01 Ošetřovatel

 

Délka přípravy: 3 roky
Podmínky přijetí: Vhodné pro chlapce i dívky
  Ukončen devátý ročník ZŠ
  Zdravotní způsobilost potvrzená lékařem
Způsob ukončení přípravy: Závěrečná zkouška - výuční list
Zabezpečení odborného výcviku:
  • OP

 

Stručný popis oboru (učební plán):

Absolventem je zdravotnický pracovník, který se uplatní ve zdravotnických zařízeních lůžkového i ambulantního charakteru. Absolvent je schopen uplatnit se i v domácí ošetřovatelské péči, dále jako zdravotník v zařízeních sociální péče. A to v léčebnách dlouhodobě nemocných, ústavech sociální péče, ve stacionářích pro osoby se zdravotním postižením, v zařízeních geriatrické péče a zařízeních hospicové a respitní péče. V rozsahu své odborné způsobilosti stanovené vyhláškou Ministerstva zdravotnictví České republiky (dále jen MZČR) pod odborným dohledem zdravotnického pracovníka způsobilého k výkonu povolání bez odborného dohledu v oboru ošetřovatelství poskytuje absolvent ošetřovatelskou péči. Ve spolupráci s lékařem se podílí na preventivní, léčebné, rehabilitační, neodkladné a diagnostické péči.

65-51-H/01 Kuchař-číšník

ŠVP: Číšník - servírka

 

Délka přípravy: 3 roky
Podmínky přijetí: Vhodné pro chlapce i dívky
  Ukončen devátý ročník ZŠ
  Zdravotní způsobilost potvrzená lékařem
Způsob ukončení přípravy: Závěrečná zkouška - výuční list
Zabezpečení odborného výcviku:
  • Podnikatelé v pohostinství a hotelnictví
 
  • Kuchyně a SOŠ a SOU

 

Stručný popis oboru (učební plán):

Samostatná obsluha hostů ve všech zařízeních společného stravování. Inkasování peněz a vyúčtování sazeb. Ošetřování všech druhů nápojů. Úprava tabule pro slavnostní příležitosti. Absolvent učebního oboru číšník - servírka umí připravit pracoviště a ovládá práce spojené s technikou obsluhy. Umí přijímat jednoduché i složité objednávky, podávat základní informace o jídlech a nápojích, ovládá účtování na kontrolní pokladně, provádí vyúčtování s hostem. Umí sestavovat jídelní lístek, ošetřovat a čepovat nápoje, ošetřovat a skladovat potraviny.Ovládá obsluhu ve výběrových podnicích společného stravování , při slavnostních příležitostech a rovněž ovládá zásady mezinárodní kuchyně a obsluhy. Umí připravit jednoduchá jídla, minutky, saláty,moučníky a míšené nápoje. Příprava v oboru číšník - servírka vytváří předpoklady k tomu, aby absolvent po získání příslušné praxe ovládal práce spojené s technikou obsluhy při slavnostních příležitostech, uměl sestavit menu a doporučit ho hostům, ovládal složité způsoby obsluhy, vyúčtování s hostem, odevzdávání tržby v provozech, kde není určena funkce vrchního číšníka, uměl připravit všechny druhy míšených nápojů i podle vlastních receptur. Ovládá zásady bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a hygienická a protiepidemická pravidla. Absolvent má kultivované společenské chování. Komunikuje s hostem v německém, anglickém, případně v dalším jazyce.

65-51-H/01 Kuchař-číšník

ŠVP: Kuchař - kuchařka

 

Délka přípravy: 3 roky
Podmínky přijetí: Vhodné pro chlapce i dívky
Ukončen devátý ročník ZŠ
Zdravotní způsobilost potvrzená lékařem
Způsob ukončení přípravy: Závěrečná zkouška - výuční list
Zabezpečení odborného výcviku:
  • Podnikatelé v pohostinství a hotelnictví
  • Kuchyně a SOŠ a SOU
  •  

    Stručný popis oboru (učební plán):

    Výroba běžného sortimentu jídel teplé a studené kuchyně včetně dietních jídel,polotovarů, studených a teplých moučníků, teplých nápojů, jejich výdej a příprava na podávání, Příprava jídel pro běžné i slavnostní příležitosti, úprava tabule pro slavnostní příležitosti. Absolvent učebního oboru kuchař/ka zná receptury a technologické postupy běžných i pracovně náročných jídel teplé i studené kuchyně, teplých a studených moučníků, teplých nápojů, funkci a použití strojů a ostatního inventáře.Ovládá výpočty kalkulací jídel a nápojů a zná zásady skladování a ošetřování surovin, potravin, rozpracovaných a hotových výrobků. Při přípravě jídel ovládá zásady dietetiky a zvláštnosti dětské výživy, základní způsoby smyslových zkoušek, jakosti surovin a potravin. Umí dělit a porcovat běžné druhy masa jatečních zvířat, ryb, drůbeže a zvěřiny. Připravuje běžný sortiment jídel teplé a studené kuchyně, polotovarů a teplých nápojů podle platných receptur. Ovládá techniku expedice jídel a nápojů, dbá na estetickou úpravu jídel na talíři i na stříbře a umí uchovávat jídla ve vodní lázni, páře, v suchém teple a v chladícím prostoru. Ovládá rovněž technologické postupy cizích kuchyní ( mezinárodní kuchyně ). Ovládá zásady bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a hygienická a protiepidemická pravidla. Příprava v učebním oboru vytváří předpoklady k tomu, aby absolvent po získání příslušné praxe mohl pracovat ve stravovacích zařízeních, kde převládá strojní výroba včetně mechanizace, automatizace a jednoduché výpočetní techniky.

    66-51-H/01 - Prodavač/ka smíšeného zboží

     

    Délka přípravy: 3 roky
    Podmínky přijetí: Vhodné pouze pro dívky i chlapce
    Ukončen devátý ročník ZŠ
    Zdravotní způsobilost potvrzená lékařem
    Způsob ukončení přípravy: Závěrečná zkouška - výuční list
    Zabezpečení odborného výcviku:
  • Podnikatelé v oboru dle specializace
  • Bufet a cvičná prodejna SOŠ a SOU
  •  

    Stručný popis oboru (učební plán):

    Samostatný prodej zboží, ovládání základních operací příjmu zboží, skladování základních druhů zboží, ovládání základních způsobů aranžování a vystavování zboží v prodejně.

     

    Absolvent učebního oboru:

    Zná podstatné vlastnosti prodávaného zboží, zná vlivy působící na zboží, umí manipulovat se zbožím. Vyzná se v ošetřování a udržování základních sortimentních skupin zboží. Zná způsob použití prodávaného zboží, umí poskytovat poradenskou službu zákazníkům. Umí používat běžné prodejní pomůcky a zařízení prodejny. Umí ovládat činnosti spojené s pokladní službou, zná předpisy týkající se hmotné odpovědnosti. Ovládá jednoduché účetnictví, techniku administrativy, má osvojeny základní administrativní práce v prodejně. Dbá na dodržování bezpečnostních a hygienických předpisů. Absolvent ovládá : Prodej potravinářského zboží, prodej tabáku a tabákových výrobků, drogistického zboží, papíru, školních a kancelářských potřeb. Prodej textilního zboží a galanterie, obuvi a kožené galanterie, elektrotechnického zboží a domácích potřeb.