Středoškolská futsalová liga 2021/2022

Také v letošním roce se futsalovému týmu SOŠ a SOU Písek podařilo navázat na předchozí úspěšné ročníky Středoškolské futsalové ligy. Ve finále skupiny G skončili mladí futsalisté na krásném třetím, bohužel však již nepostupovém místě. Vedení školy poděkovalo týmu za vzornou reprezentaci školy a popřálo žákům mnoho dalších sportovních úspěchů.

Tým SOŠ a SOU Písek – Štěpán Keclík, Filip Klimeš, Štěpán Říha, Ondřej Klement, Tomáš Kojan, Jan Sejk, Daniel Vokoun, Martin Velíšek, Václav Pícha, Filip Horník, Andreas Kyncl, Daniel Velek, Šimon Král a Lukáš Prokop.

Veletrh fiktivních firem

Žáci třetího ročníku oboru Provoz a ekonomika dopravy třídy ED3 se zúčastnili soutěže středních škol "Veletrh fiktivních firem". Na veletrhu v Českých Budějovicích ve dnech 4. – 6. 11 2021 obsadili žáci s fiktivní firmou Kouzlo Vánoc první místa v kategoriích: nejlepší stánek, nejlepší katalog firmy, nejlepší firma veletrhu. Úspěchu dosáhli i na veletrhu v Příbrami ve dnech 10. a 11. 11 2021, kde fiktivní firma DOTWEAR získala první místo v kategorii: nejlepší leták.

Soutěž Písecké dortování 2020 zná své vítěze!

Dne 20. 2. 2020 proběhla na SOŠ a SOU Písek cukrářská soutěž Písecké dortování 2020. Téma letošního šestého ročníku byla Zima. Soutěžící si na místě ještě vylosovali podtéma (saně, sněhulák, vločka, stromeček, zimní příroda) na které připravovali dort. Soutěže se zúčastnilo devět soutěžících z Tábora, Volyně, Horažďovic, Vodňan a z Písku. Všechny dorty byly nádherné, ale vítěz může být jen jeden. Nad celou soutěží dohlížela pětičlenná porota. Ceny a poháry soutěžícím přišla předat starostka města Písku Mgr. Eva Vanžurová a ředitel školy SOŠ a SOU Mgr. Milan Rambous.

První místo zůstalo na SOŠ a SOU Písek, vítězstvím žákyně druhého ročníku Karolíny Metznerové, druhé místo putovalo do Tábora a třetí místo do Vodňan.

Všem soutěžícím gratuluji! –kač-

 

 

 

Truhlář roku 2019

výsledková listina

Celostátní odborná soutěž Truhlář roku 2018

Ve dnech 7. – 8. 11. 2018 pořádala naše škola spolu s SOU Lišov na Budějovickém výstavišti jako součást výstavy Vzdělání a řemeslo odbornou soutěž Truhlář roku 2018. Kompletní výsledková listina ke stažení zde, dále je možnost stáhnout informace ke všem deseti ročníkům soutěže zde. Děkujeme všem za účast v soutěži.

Naši žáci učebního oboru Truhlář Jiří Mareda a Hynek Janošťák obsadili v kategorii družstev 3. místo. Jiří Mareda byl v kategorii jednotlivců na 2. místě. Blahopřejeme.

Mezinárodní veletrh fiktivních firem v Praze

Ve dnech 21. -23.3. 2018 se žáci AD3 (obor Ekonomika dopravy) zúčastnili na Mezinárodním veletrhu fiktivních firem v Praze. A úspěšně zabodovali hned ve dvou kategoriích. Poháry sbírali v soutěži o nejlepší prezentaci firmy - 3. místo a krásné 1. místo vybojovali v soutěži o nejlepší katalog. K velikému úspěchy v soutěži s mezinárodní účastí gratulujeme!!

 

Cukrářská soutěž – Písecké dortování 2018

Cukrářská soutěž na SOŠ a SOU Písek - Písecké dorovnání zná své vítěze. Každý rok, je vidět, že práce žáků je kvalitnější a kreativnější. Soutěže se zúčastnilo 11 soutěžících, z 6-ti škol (České Budějovice, Tábor, Horažďovice, Vodňany, Volyně a Písek). Téma letošního ročníku bylo Významné životní události. Soutěžící si na místě ještě losovali podtéma - svatba, křtiny, promoce a narozeniny 50. – ti leté ženy. Práci žáků hodnotila 5-ti členná porota. Předsedkyní poroty byla Kateřina Langerová.

Vítězství ze soutěže putuje do Českých Budějovic, druhé i třetí místo putuje do Tábora a čtvrté místo čili bramborové si ponecháme u nás v Písku na SOŠ a SOU díky Hance Smrčkové.

Vítězům gratuluji a všem soutěžícím, porotcům a kolegům děkuji za účast v soutěži. Kačírková

Celostátní odborná soutěž Truhlář roku 2017

 Ve dnech 22. – 23. 11. 2017 pořádala naše škola spolu s SOU Lišov na Budějovickém výstavišti jako součást výstavy Vzdělání a řemeslo odbornou soutěž Truhlář roku 2017. Naši žáci třetího ročníku učebního oboru Truhlář Dominik Hudrment a daniel Blažek obsadili v kategorii družstev 3. místo. Dominik Hudrment byl v kategorii jednotlivců na 2. místě. Děkujeme všem za účast v soutěži a těšíme se na příští, již 10. ročník. Kompletní výsledková listina ke stažení zde.

 

Veletrh Fiktivních firem

15.11. - 16.11. 2017 se konal regionální veletrh fiktivních firem v Příbrami. Soutěžilo se ve čtyřech kategoriích. Naši studenti třetího ročníku oboru Provoz a ekonomika dopravy obsadili 2x1. místo. A to v kategorii "Prezentace" a "Nejlepší leták". Gratulujeme.

 

Cukrářská soutěž – Budějovické mlsání 2017

Ve dnech 9. 11. - 11. 11. 2017 se konal v Českých Budějovicích Gastrofest. V rámci tohoto Gastrofestu proběhla cukrářská soutěž Budějovické mlsání 2017, kterou pořádala naše škola SOŠ a SOU Písek. Téma soutěže bylo Krásy podzimu. Soutěžilo se jako již tradičně ve dvou disciplínách a to soutěž o nejlepší dort a soutěž o nejlepší minizákusek. Zúčastnilo se 11 škol (22 soutěžících). Žákyně naší školy získala krásné 3. místo v soutěži o nejlepší dort. Všem soutěžícím a učitelům odborného výcviku patří veliké poděkování za reprezentaci školy.-kač -

Žáci SOŠ a SOU Písek na zkušené v Německu

Dva žáci nástavbového studia Marek Smolen a Petr Ondřich pracovali v rámci praxe 14 dní v Německu, konkrétně ve spolkové zemi Bádensko-Würtenbersko v Esslingenu.

Praxi předcházel společný výměnný pobyt s partnerskou školou v Geislingenu, která spolupracuje s SOŠ a SOU Písek již 16 let. Výměnný pobyt probíhal od 10. do 14. 10. 2017. Nejprve celá skupina 16 žáků navštívila první koncentrační tábor na území Německa Dachau a po příjezdu do Geislingenu byla přivítána novou paní ředitelkou Gewerbliche Schule Geislingen paní Messerschmidtovou. Po ubytování naši studenti společně s německými učiteli připravili večeři – typické švábské „maultaschen“, což je nudlové těsto plněné mletým masem. Další den následoval výlet s německými spolužáky do Stuttgartu, kde nejprve navštívili továrnu Bosch a odpoledne muzeum Porsche. Po návratu do Geislingenu studenti společně strávili večer ve školním klubu. O dalším programu vypráví budoucí číšník Zdeněk Vinter:

„Následující den byla první zastávka na poutním místě Ave Maria ve vesničce Überkingen, kde jsme byli velmi mile přivítáni v barokním kostelíku místním panem farářem. Poté následovala asi 60 kilometrová cesta do Ulmu. Na náměstí nás ohromila gotická katedrála s nejvyšší věží na světě, to jsme ještě netušili, že za pár minut na ni čekat vystoupáme. Odměnou nám byl nádherný výhled do širokého okolí. Poté jsme navštívili Ulmské muzeum moderního umění a pak jsme se při procházce centrem města kochali pohledem na krásné hrázděné stavby. Předposlední den pobytu byl ve znamení prohlídky naší partnerské školy, kdy jsme mohli s našimi německými kamarády zkoušet svařovat instalatérské roury a pracovat v truhlářské dílně. Odpoledne nás provedli centrem města a před společnou diskotékou jsme obdivovali ze zříceniny hradu Helfenstein rozsvícený Geislingen. V sobotu jsme se zastavili na zpáteční cestě ve starobylém městě Augsburg.“

Na dva praktikanty čekala o víkendu práce na letišti, které spravuje zástupce školy p. Helmut Köhle. Odměnou za vykonanou brigádu jim byly nedělní vyhlídkové lety motorovým a posléze i bezmotorovým letadlem.

Petře a Marku, u jakých firem jste pracovali a co bylo náplní vaší práce?

Petr: Já jsem pracoval u firmy Otto Bayer, zde jsem pracoval na stavbě jednoho domu, šalovali jsme, dělali bednění, pak jsme betonovali základovou desku, vázali jsme výztuže, zdili nenosné konstrukce a obvodové konstrukce. Pracovali se mnou 3 kolegové. Albánec, Ital, který uměl 6 jazyků, ale bohužel nepatřila mezi ně čeština J a Němec, který naší partě velel. Domlouvali jsme se německy a všichni kolegové se mnou měli velkou trpělivost.

Marek: Jsem vyučený tesař a pracoval jsem 14 dní u firmy E.Scharpf Holzbau. Prováděli jsme na jednom domě reklamaci, měnili jsme paropropustnou folii, zalepovali jsme všechny otvory, provedli jsme zkoušku nepropustnosti folie, v dalších dnech jsme laťovali střechu a pokrývali. Se mnou pracovali dva kolegové – Němec a Slovák. Slovák měl nařízeno, aby mi jazykově pomohl jen v nejnutnějším případě, takže začátky byly opravdu krušné, ale na konci jsem již hodně rozuměl.

Jaká byla vaše pracovní doba?

Petr: My jsme pracovali od 7 do 17 hodin a vždy po 3 hodinách jsme měli půlhodinovou pauzu, takže den utekl velmi rychle. Na rozdíl od mé zkušenosti z Čech, tak když pršelo, dostali jsme pláštěnky a pracovali jsme dál.

Marek: U nás byla pracovní doba od 6:45 do 18:00 s jednou půlhodinovou pauzou, protože si kolegové nadělávali hodiny na zimní období a chodili za příznivého počasí do práce i o víkendu. To jsem na štěstí nemusel.

Pozorovali jste nějaké rozdíly mezi prací v Čechách a v Německu?

Petr: Mě udivilo, že byl na každé stavbě jeřáb, kolegové měli mnohem lepší vybavení než u nás a pracoval jsem s naprosto jinými stavebními materiály. A po skončení pracovního dne jsme museli velmi pečlivě staveniště zabezpečit zábranami. Na toto dohlíží i místní policie.

Marek: Nepracuje se ve velkém tempu, ale rovnoměrně celý den. A tesaři nosí stejnokroje – vestičku a kalhoty, a když mají svátek, tak nosí velký klobouk. A přišlo mi, že jsou více otevření novým nápadům a připomínkám k práci.

Ubytovaní jste byli v rodině u pana učitele Martina Bothe, jak jste byli spokojeni a jak jste trávili volný čas?

Petr a Marek: Nejmladší dcera pana učitele Pauline nám uvolnila svůj pokojík, každý den jsme společně snídali a večeře nám připravoval právě pan učitel. Jeden večer jsme vařili my – neznají tam totiž kaplickou cmundu a myslíme, že jsme slavili úspěch. Jinak jsme byli na lezecké stěně, v lanovém parku, dvakrát jsme byli po práci v sauně a v termálních lázních. V neděli jsme byli s holčičkami na hradě v centru Esslingenu. Večer jsme s děvčaty hráli různé hry – pexeso, karty, kostky a dokonce jsme s Pauline psali domácí úkoly. Rozdíl snad mezi českou a německou domácností je v tom, že se striktně jako u nás nepřezouvají a důsledně třídí odpad.

Marek: Co se mi moc nelíbilo, tak pytle s odpadem vyhazují před domy, nemají totiž popelnice.

Petr: Čekal jsem, že se tam bude nějak projevovat nenávist vůči azylantům, ale nepozoroval jsem za celou dobu nic.

A umíte si představit, že po ukončení školy byste pracovali v Německu?

Petr: Já to plánuji a byla to pro mě opravdu výborná zkušenost. U nich ve firmě je nástupní plat 3000 Euro, což je velmi zajímavá částka.

Marek: Mě pozval majitel firmy, abych tam pracoval o prázdninách. Tak bych to chtěl využít. Moji kolegové pracují za 10 Euro za hodinu, což bych si u nás určitě nevydělal.

Oba: Chtěli bychom tímto velmi poděkovat za finanční podporu naší škole SOŠ a SOU Písek, dále Gewerbliche Schule Geislingen a především panu učiteli Bothemu a jeho rodině za ubytování a skvělý servis.